Undang-Undang Jenayah Dalam Islam dan Enakmen Negeri-Negeri
RM30.00 30 Add to basket

Undang-Undang Jenayah Dalam Islam dan Enakmen Negeri-Negeri

RM30.00

Buku ini membincangkan pelbagai aspek perundangan islam. Pada bahagian awal bab, buku ini memperkatakan tentang pengenalan jenayah, unsur-unsur pokok jenayah dan jenis-jenis jenayah dan perbincangan tentang perkara-perkara berkaitan hukuman, pensabitan jenayah, konsep negara Islam, perkembangan undang-undang jenayah Islam dan banyak lagi topik yang menarik.

Description

Undang-Undang Jenayah Dalam Islam dan Enakmen Negeri-Negeri adalah sebuah buku yang membincangkan pelbagai aspek perundangan Islam.

Pada bahagian awal bab, buku ini memperkatakan tentang pengenalan jenayah, unsur-unsur pokok jenayah dan jenis-jenis jenayah.

Dalam bab seterusnya, perbincangan menyentuh tentang perkara-perkara berkaitan hukuman, seperti hukuman keseksaan dan gugur hukuman keseksaan.

Buku ini juga membincangkan berkenaan pensabitan jenayah, konsep negara Islam, perkembangan undang-undang jenayah Islam dan jenis-jenis jenayah yang terdapat peruntukannya dalam enakmen negeri-negeri.

Pada akhir buku ini, turut menyentuh tentang Enakmen Kanun Jenayah Syariah II 1993, Kelantan.

Buku ini sangat sesuai dijadikan rujukan kepada ahli akademik, pengamal undang-undang, pelajar bidang perundangan dan sesiapa sahaja yang ingin mengetahui tentang perundangan Islam.

Selamat membaca!

Additional information

Weight 334 g

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Undang-Undang Jenayah Dalam Islam dan Enakmen Negeri-Negeri”