Adab Berijtihad dan Berikhtilaf mengikut Syariat
RM23.00 23 Add to basket

Adab Berijtihad dan Berikhtilaf mengikut Syariat

RM23.00

Buku ini memberi kefahaman mengenai persoalan ijtihad dan ikhtilaf secara mudah. Apa yang dibincangkan dalam buku ini bermula daripada persoalan asas, membawalah kepada pengalaman para fuqaha dan ulama tempatan mengenai ijtihad dan ikhtilaf. Pandangan orientalis mengenai perkara ini juga disentuh. Lebih menarik, perbezaan hukum-hukum antara Shafi’i dan Hanafi juga dibincangkan beserta dalil-dalilnya.

 

Description

Persoalan ijtihad dan ikhtilaf menjadi satu perbincangan yang panjang dan tidak berkesudahan. pelbagai pendapat dan  hujah kita dengar bersama rumusan masing-masing. Ada yang cuba memberi jawapan mengenai persoalan yang dibincangkan, tetapi menemui jalan buntu, malah mengaburkan.

Menurut kefahaman biasa, ijtihad ialah mengguna daya dan tenaga sepenuhnya untuk sesuatu. Sebagai satu istilah, ijtihad diberikan satu pengertian khusus untuk mendapatkan hukum syarak yang amali dengan cara istinbat daripada sumber syarak.

Dalam Islam, ijtihad memang dituntut dan disebut dalam al-Quran, begitu juga hadith Rasululah SAW ada menyentuh mengenai kepentingan berijtihad.

Semoga buku ini bermanfaat buat anda.

Selamat membaca!

Additional information

Weight 210 g

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Adab Berijtihad dan Berikhtilaf mengikut Syariat”